Cozonac Domnesc cu mac
Cozonac Domnesc
Cozonac Domnesc cu nuca

Prezentare Cozonac Domnesc

Din materii prime naturale imbinam traditia cu prezentarea moderna asa incat cozonacul sa fie asa cum era odata la bunicii mei, pe masa, de sarbatori.

Cozonacul Domnesc este un cozonac traditional moldovenesc care se bucura de o larga popularitate, castigandu-si in timp, pas cu pas, propria identitate vizuala, sub care activeaza in prezent.

Traditia spune ca se poate servi cozonac dimineata, la micul dejun cu o cana de lapte fierbinete, sau  la pranz, la masa servita in familie sau cu prietenii, ca desert si chiar la cina cu o cana de lapte acru.

Se stie prea bine ca deliciosul cozonac domnesc nu trebuie sa lipseasca de pe masa romanilor adevarati in zilele de mare sarbatoare, cand santem  acasa alaturi de cei dragi.

Sunt doua mari sarbatori pe care le petrecem in familie cu masa doldora de bunatati: Craciunul cand sarbatorim Nasterea Domnului (masa la care cozonacul este regele) si Sfintele Pasti, cand sarbatorim Invierea Domnului (masa la care cozonacul este regele, iar pasca regina)

Cozonacul Domnesc este un produs traditional moldovenesc atestat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale obtinut dupa o reteta, de la bunicii mei pe care am inbunatatit-o in timp. Am vizitat sute de gospodarii din zona Botosaniului de unde am  tot adunat retete traditionale pastrate cu sfintenie de gospodinele  din satele judetului. retete ce vin din istoria curtilor domnesti. Punctul de plecare a fost Satul meu natal, Tocileni apartinand Comunei Stauceni din Judetul Botosani. In acest sat, dupa cum stiti, s-a nascut si a copilarit cel de al V patriarh al Romaniei Teoctist Arapasu.

TOP